Juudaksen evankeliumi ponnahti näyttävästi esille juuri pääsiäisen alla. Näppärä mainoskampanja, sanoisin. Edellisen yhtä tehokkaan myyntikampanjan huipentuma oli vajaa kuukausi sitten, kun kuudennen Potterin suomennos tuli myyntiin. Kyseessähän on länsimaisen kulttuurin kaksi keskeisintä mytologiaa: Uusi Testamentti, jonka huipentuma pääsiäisdraama on ja Harri Potter, jonka tähänastinen huipentuma on se mitä Dumpledorelle tapahtui.
Juudaksen evankeliumi suomennettiin juuri, ja se sai valtavasti huomiota. Asiantuntijoille asia ei ole uusi, mutta minulle se on. Ja se on kutkuttavan jännittävä. Kun on mielensä päästänyt saastumaan tällä ajatuksella, siitä ei pääse eroon. Kun kiirastorstai-iltana katselin ja kuuntelin Matteus Passiota telkkarista, Kallion kirkosta, en päässyt eroon ajatuksesta, että kamoon, teillä on vanhentunutta tietoa. Ettekö ole kuulleet: Jeesus ja Juudas suunnittelivat tämän kimpassa.
Mielikuvitukseni laukkasi paljon pitemmällekin, kuin mikään teksti antoi oikeutta olettaa, mutta silmäni olivat auenneet, mikään ei enää ollut niin kuin ennen. Tähän asti olin pitänyt Jesusta köyhänä runoilijana, jonka vastuulla ei ollut kaikki se, mitä seuraajat keksivät. Nyt aukeni salaliitto, jonka rinnalla Huovisen Veitikka-teoria jäi mitättömäksi. Siis todella: Hitlerin tempauksilla oli vaikutusta vain muutamaan sukupolveen - jo nyt pahimmat hörhöt, anteeksi tarkoitan tietysti skeptikot - pitävät Aatun puhdistuksia keksittynä juttuna, mutta mitä nämä kaksi Jiitä tekivät, sillä on ollut vaikutusta kahden tuhannen vuoden ajan meidän kulttuurissamme, kulttuurissamme jonka vaikutus maailmassa on koko ajan laajentunut. Hurja toteutus, joka perustui tarkkaan suunnitelmaan: siis jo ensimmäinen kärsimysnäytelmä oli näytelmä!
Niinpä minä nyt minä sitten jo arvaan Rowlingin seitsemännen teoksen nimen: Harri Potter ja Kalkaroksen evankeliumi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti