lauantai 5. tammikuuta 2008

Risto Isomäki, Sarasvatin hiekkaa

Minusta ei näytä olevan blokkaajaksi, ainakin päätellen siitä, että perustin tämän palstan kolmannesvuosi sitten, enkä sen jälkeen ole tänne mitään kirjoittanut. Mutta jospa nyt kokeilisin päivittää tänne kommentteja tai ainakin listausta lukemistani kirjoista nyt alkanee vuonna 2008. Myös muut kulttuurin tuotteet, esim. elokuvat voisi olla mukava kirjata ylös. Katsotaan, tuleeko tavaksi.

Nyt on lauantai ja loppiaisaatto. Radiosta tulee juuri Entisten nuorten sävellahja, joka pyrkii herättämään nostalgisia muistoja, ainakin alkuperäisen Nuorten sävellahjan muisteleminen herättää niitä. Ensimmäisenä levynä tuli Rubertesin Sugar baby love ja muistoja siihen toki liittyy, mutta ei mitään eksaktia vaan yleisempää ajankuvaa. Kuunnellaan mitä muuta sieltä tulee. Kirjasin toisaalle jo joitakin omia muistoja tuosta ohjelmasta.

Risto Isomäki, Sarasvatin hiekkaa
Mennäkseni kirjoihin: aloitin vuoden lukemalla loppuun Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa. Varsin kelvollinen jännityskirja vaikkapa Ilkka Remes -sarjassa, parhaasta päästä. Mieluummin ehkä luen Isomäen opettavaista ilmastomuutoksenvastaista (vrt. kaikki sodanvastaiset sotakirjat aina Tuntemattomasta alkaen, siis jos sodan realistinen kuvaaminen on sodanvastaista, koska siinä näyttäytyy sodan mielettömyys, niin nimittäkäämme kaikkia kunnun rakkausromaaneja rakkaudenvastaisiksi samasta syystä - muutenhan ne eivät ole "kunnon" rakkausromaaneja) - taisin hieman harhautua ajatusretkilleni - seikkailukirjaa, kuin Remeksen tai Taavi Soininvaaran vastaavia romaaneja. "Oikeaksi kirjailijaksi" en vielä Isomäkeä tämän kokemuksen perusteella nimitä, sillä henkilöt jäävät Sarasvatin hiekassa sen verran vieraiksi ja kaavamaisiksi, ettei heihin oikein samaistu. Rakastaako Risto heitä tarpeeksi, enemmän intohimoa tähän puoleen, kirjan asiapuoli on kunnossa.
Lopussa kerrotaan www-sivun osoite, siellä voi käytä allekirjoittamassa vetoomuksen ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien pienentämiseksi. Nämä riskit on kirjassa uskottavasti kuvattu, käykää katsomassa jos ette vielä tiedä (www.hyokyaalto.org).

Ei kommentteja: